Wat is Moxa?

Moxa therapie werd 168 voor Chr. toegepast in China en nog steeds heeft deze therapie een belangrijke plaats binnen de TCM (Traditional Chinese Medicine ) (uitleggen). Moxa wordt gemaakt van in de zon gedroogde blaadjes van de Artemis vulgaris (het zgn. bijvoetkruid). Vaak worden er genezende kruiden zoals musk, gember, kaneel, mandarijnschil of de bast van de pruimeboom aan toegevoegd. Het kruid wordt in verschillende vormen toegepast zoals: de moxa staaf, als losse moxa of met behulp van een moxa-lamp.

 

Directe moxa (Okyo) brandt direct op de huid op specifieke acupunctuurpunten.

 

(Semi) indirecte moxa (Chinetskyo).

Dit is het kneden van een heel klein kegeltje, dat op de huid wordt geplaatst. Het puntje van de kegel wordt aangestoken  waardoor er hitte via de moxa door de huid heen kan dringen. Ruim voor het aangestoken puntje de huid bereikt wordt het kegeltje verwijderd. Het kegeltje wordt gebruikt op acupunctuurpunten, ashi-punten maar ook bijna verklevingen of op verhardingen. Moxa kan ook op de acupunctuurnaald worden gebruikt.

In praktijk maken wij ook gebruik van de moxa-lamp. De moxa-lamp is een apparaat dat bestaat uit twee minerale platen die een hitte-element hebben. Mineralen zijn essentieel voor het uitvoeren van alle biologische processen in ons lichaam. De minerale platen worden geactiveerd door verhitting, hierdoor komen er elektromagnetische golven die het cel-metabolisme van het lichaam versterken.

De warmte van deze moxa lamp is weldadig voor lichaam en geest en wordt als zeer prettig ervaren.

 

Moxa heeft de eigenschap om te verwarmen, circulatie te bevorderen en het lost stagnaties op. Moxa heeft tal van toepassingen bv. pijnstilling, maar ook voor het draaien van een foetus met een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.

 

Nummers & Codes

 

Lid NVTCG Zhong nummer: 2017013

 

AGB code praktijk: 90062911

 

AGB code: 90103548

 

BTW nummer: 148784963B01

 

Nummers & Codes

 

Klachtenregeling te downloaden

 

PR.code: 24104

 

KVK nummer: 68367643